Waarom Oomen Ontwerpt?

Ik ben architect, maar ook interieurarchitect en ontwerper. Daarnaast ben ik beeldhouwer. Die andere titels zijn een belangrijke toevoeging, want het zegt veel over mijn drijfveren.

Ik wil graag creëren, in twee betekenissen. Het denkproces en de stoffelijke kant. Een gebouw ontwerpen èn bouwen. Een ruimte bedenken èn inrichten. Een lichtplan maken èn alles uitlichten. Een beeld verzinnen èn uithakken of afgieten. Dat brengt oog voor detail en liefde voor materialen. Ik hou van ambacht, op oude & nieuwe manieren gerealiseerd. De tactiliteit, het aanraakbare, daar word ik blij van.

Naast creëren, wil ik ook heel graag inspireren. Opdrachtgevers, maar ook de gebruikers of bezoekers van een gebouw. Inspireren of het leven groener kan. Inspireren om zoveel mogelijk te hergebruiken. Inspireren om te kiezen voor de identiteit van een gebouw. Om oude gebouwen weer blij en trots maken. Of om nieuwe ruimtes te creëren, maar het liefst wel direct met een oude ziel. Inspireren om voor rust te kiezen, de wereld om ons heen is al hectisch genoeg. En dat alles met een beetje humor, de wereld om ons heen is ook al serieus genoeg. Daarvoor gebruik ik heldere vlakken en vormen en eerlijke materialen. Daarvoor laat ik daglicht zijn werk doen. Daarvoor gebruik ik dingen soms anders dan waarvoor ze bedoeld zijn.

Ik ontwerp een basis waar bewoners of gebruikers zich thuis voelen; een thuisbasis. Dat kan alleen als we het samen doen. En dat is denk ik mijn derde drijfveer als architect. De generatie voor mij wilde gebouwen creëren waar zij zelf blij van werden, ik wil graag dat de gebruikers dat zijn. Ik wil niet mijn dromen bouwen, maar die van jou of jullie. Dat vergt luistervaardigheid, inlevingsvermogen en flexibiliteit.

Samenwerking! Met opdrachtgevers, maar ook met tal van gelijkgestemden en adviseurs die ik in de loop der tijd om me heen verzameld heb en die zorgen dat creativiteit en professionaliteit op de juiste momenten samensmelten. Samen dingen maken, ook daar word ik blij van.